YENİMAHALLE ANAOKULUNDA "DOĞA VE ÇOCUK DOSTU TABİAT ATÖLYESİ"
Sayın Cumhurbaşkanımızın saygıdeğer eşleri Emine ERDOĞAN Hanımefendi öncülüğünde, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bünyesinde başlatılan "Sıfır Atık Projesi"; israfın önlenmesi, kaynakların daha verimli kullanılması ve geri kazanımının sağlanmasını içeren kapsamlı bir projedir. 'Sıfır Atık' projesi ile tek evimiz olan dünyamızın korunması konusunda önemli bir adım atılmaktadır. Özellikle öğrencilerimizin sıfır atık ruhunu benimsemesi ile orta ve uzun vadede önemli sonuçlar elde edebileceğimizi bilmekteyiz.
Yenimahalle Anaokulu ekibi, kurumda tüm sınıflarca uygulanan; "Sıfır Atık" projesi kapsamında "Satın Alma Üret, Atma Dönüştür" düşüncesi ile birçok materyalin atıklardan oluştuğu bir "Tabiat Atölyesi" oluşturdu. Bu atölye, öğrencilere; sınıfta uygulayabileceği-oynayabileceği tüm etkinlikleri bahçede özgürce uygulama olanağı sağlıyor. Okul Öncesi Eğitim sınıflarında olmazsa olmaz öğrenme merkezleri olan sanat merkezi, müzik merkezi, fen ve matematik merkezi, kitaplık merkezi, drama merkezi, ekim-dikim merkezi, keşif evleri gibi alanlar çocukların doğa ile baş başa eğitim görmelerine olanak sağlayacak şekilde, atık malzemelerden oluşturularak okul bahçesine taşınmıştır.
Okul bahçesine taşınan bu öğrenme merkezlerinde bulunan araç-gereç ve materyaller "Satın alma üret, atma dönüştür" prensibi ile atık ve atıl malzemelerden yapılmıştır. Bu kapsamda okulda oluşturulan Tabiat Atölyesinde;
Oyun alanında; eski variller öğrenci velileri tarafından kesilip çocuklarla birlikte boyanarak denge parkuru haline getirilmiş Eski araba lastikleri, öğrenci velileri ve öğrencilerle aile katılımı etkinliği ile boyanarak sek sek oyun alanı ve çiçek saksısı yapımında kullanılmış.
Müzik Merkezinde; eski telefon direkleri kesilip uygun ölçülere getirildikten sonra yere sabitlenerek rengârenk boyanan atık durumdaki çadır direkleri üzerine monte edilmiş ve ritm çubukları ve ksilofon oluşturulmuştur. Mutfakta kullanılamaz hale gelen tava ve tencereleri öğrenciler evden getirerek boyamış ve ritim panosu oluşturulmuş.
Fen ve Matematik merkezinde ise diğer okullardan istenen eski yazı tahtası, önceden kesilen telefon direklerine monte edilmiş böylece abaküs oluşturulmuş, elektrik kablo makaraları rengârenk boyanarak etkinlik yapılan masalara dönüştürülmüş.
Keşif evleri merkezinde, atıl durumdaki paletler marangoz veli desteği ile keşif evleri haline gelerek veli öğrenci işbirliğiyle boyanmış okul bahçesine renk katmıştır. Atık ağaç kabukları öğrencilerimiz tarafından keşif evi yolunda his yoluna dönüştürülmüştür.
Ekim-dikim alanında; Yine atık palet tahtaları kullanılarak ekim-dikim kutuları oluşturulmuş içlerine toprak doldurulmuş ve sebze dikimi yapılmış.
Mutfak merkezine eski lavabo monte edilmiş, eski tabak, kepçe ve tencereler ile öğrencilere oyun ortamı sunulmuştur.
Yenimahalle Anaokulu bu çalışmalarla, çevrenin bilinçli kullanılması, çevre dostu tüketim alışkanlıklarının kazandırılması ve atık yönetimi konularında öğrencilere farkındalık kazandırılmasını hedef alarak faaliyetler yürütmeye devam etmektedir.