SAKARYA HENDEK İLÇE MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

NOKSEL İLKOKULUNDAN ONLİNE SALGIN DÖNEMİNDE DENGELİ BESLENME SEMİNERİ

NOKSEL İLKOKULUNDAN ONLİNE SALGIN DÖNEMİNDE DENGELİ BESLENME SEMİNERİ

 

17 Ocak 2021 Pazar günü Hendek İlçe milli Eğitim Müdürlüğü koordinesinde, Noksel İlkokulu işbirliği ile Noksel İlkokulu YouTube programı üzerinden çevrimiçi seminer düzenlendi.

 

Salgın Döneminde Dengeli Beslenme Semineri, Beslenme ve Diyet Uzmanı Dila Nur AYDOĞAN tarafından ilçemizde öğrenim gören tüm okul öncesi, ilkokul, ortaokul öğrencilerine ve velilerine verildi. Seminerde özet olarak;

 

 Sağlıklı beslenme neden önemli?

 

? Corona'nın hayatımıza girmesiyle birlikte yiyip içtiğimiz şeylerin sadece karnımızı doyurmak değil vücudumuzu hastalıklara karşı korumak, bağışıklığımızı güçlendirmek gibi çok daha hayati işlevleri olduğunun daha farkına vardı herkes. ? Çünki yediğimiz yiyecekler bizim yapıtaşlarımız ve okul çağı dönemi çocuklarımız için büyüme ve gelişmenin hızlı olduğu bir dönem. Dolayısıyla dengeli ve yeterli beslenme ile hem vücudumuzun büyüme ve gelişmesini sağlarken hem de vücudumuza hastalıklara karşı savaşabilecek donanıma getirmemiz lazım. Bu açıdan da sağlıklı beslenmeyi öğretmek çocuklarımızın bugünü ve yarınları için onlara yapabileceğimiz en büyük yatırım aslında. ? Sağlıklı beslenme alışkanlıklarını erken yaşlarda oturtmak, ileri yaşlarda görülebilecek olan kalp, şeker, tansiyon, kanser ve obezite gibi sağlık sorunlarının önlenmesinde kilit noktalardan biri. Öyle ki kalp, tansiyon, şeker gibi kronik rahatsızlıklara sahip olan kişilerin birçoğu corona dönemi çok zor atlattılar, yıllarca kendilerine iyi bakan iyi beslenen insanlar coronayla karşılaştığında bu rahatsızlığı çok daha hafif bir şekilde geçirdiklerini unutmamak lazım. ? Ayrıca sağlıklı ve yeterli bir beslenme zihinsel gelişimi doğrudan etkiler, öğrencilerimizin okul başarısının artması, algısının açılması ve hali hazırda sorumlulukları olan derslerden daha rahat geçmeleri için de çok önemli. Online eğitim sisteminde uzun saatler ekrana bakarak dikkati sağlamak zorlaşırken yediklerimiz ve içtiklerimiz de bunu etkiliyor.

 

 Karantina döneminde doğru sağlıklı beslenme düzeni

 

? Karantinada online eğitime geçmiş olmamız evin düzeninde ve evdeki görevlerimizde değişikliklere sebep olmuş olabilir. Çocuklarımız derslerini yaparken belki anne, babalar yardımcı olmak için daha müdahil olabilirler ve günün koşturmacası içerisinde bazı öğünler unutulabilir, yanlış besinlerle geçiştirilebilir. Çocuklarımız düzensiz beslendikçe öğün atladıkça derslere odaklanabilme süreleri azalacak, yanlış yiyecekler tercih ettikçe de ders başında uyku gelmesi ve yorgunluk gibi kendini gösterecek. ? Kahvaltı-uyku düzeni-kahvaltıda tüketilmesi gerekenler-kahvaltı etmeyen çocuk nasıl alışmalı-sabah çocuğun iştahsız olmasının sebepleri neler olabilir? ? Gün içerisinde öğün düzeninde neler olmalı ne kadar et-tavuk-balık-baklagiller ve tahıllar, sebze-meyve-kuruyemiş nasıl tüketilmeli. Ara öğünlerde ne tüketmeli. Meyve, kuruyemiş, süt. Saç uzaması, cilt sağlığı sivilceyi önlemek için 1 küçük kahve fincanı kadar kuruyemiş.

 

 Covid-19'a karşı bağışıklığımızı güçlendirmek için neler tüketmeliyiz?

 

? Özellikle bağışıklığımızı düşüren kızartmalar, hamur işleri ve fast food'dan uzak durmalıyız. Tek tip beslenmeden uzak durmalı ? Vitaminler düzenli meyve sebze tüketenlerde eksikliği görülmez. C vitamini için düzenli sebze meyve tüketimi ve kuşburnu çayından destek alınabilir. D vitaminini besinlerden almamız daha zor, suplement gerekebilir.

 

 Güçlü hafıza ve zihinsel gelişim için hangi besinler tercih edilmeli?

 

? Omega-3: balık, ceviz ? Havuç suyu ? Bitter çikolata ? Kabak çekirdeği ? Yemeklerinizde iyotlu tuz kullanınız, iyotlu tuzu koyu renkli cam kavanozda ağzı kapalı olarak saklayınız. Tuzu yemeğe ocaktan indirmeye yakın katınız ve yemeği pişirdiğiniz kabın ağzını kapalı tutunuz.

 

 Boy uzaması için nasıl beslenmeli?

 

? Beslenme, spor, genetik faktörler ve hormonlar ? Süt grubu tüketimi günde 2-3 porsiyon ? Spor ip atlama ? 6 ay veya 1 sene içerisinde boy uzaması görülmüyorsa mutlaka büyüme hormonuna ve tiroitlerine baktırın.

 

 Hastalıklarda beslenme

 

 ? Obezite Diyabet ? Kilo kontrolü ve kronik hastalıklar riskleri. Yağ dokusu vücutta çok büyüdüğünde aslında ne olur. ? Astım: Astım hastalarının her gün 2-2,5 litre kadar su içmeleri gerek. Yetersiz sıvı alımıyla histamin salınımı artarak astım yakınmaları şiddetlenebilir. D vitamini seviyemiz önemli. Hazır gıdalara eklenen katkı maddelerinin de astım hastalığını tetikler. Astımla kuvvetli ilişkisi bulunanlar; sülfitler ve monosodyum glutamat'tır. Bu nedenle bu katkı maddelerinin sıkça kullanıldığı; hardal, salça, salamura turşu, kurutulmuş meyve, mısır şurubu içeren yiyeceklere astım hastalarının çok dikkat etmesi gerekir. ? Demir eksikliği Kırmızı et, Hindi, Yumurta, Kuru meyveler (kuru üzüm, kuru erik, kuru kayısı gibi Kuru baklagiller (kuru fasulye, mercimek, nohut, iç bakla, barbunya gibi),Pekmez, Tahin helvası, Yağlı tohumlar (fındık, ceviz, badem gibi), Yeşil yapraklı sebzeler (roka, ıspanak, pazı, maydanoz, nane, brokoli, dereotu gibi) ? C vitamini içeren meyve-sebzeler demir açısından zengin besinlerin vücutta emilimini artırır günlük olarak mutlaka aldığınıza emin olun. Örneğin; emilimi arttırmak için; portakal suyunun içine pekmez karıştırabilir, sebzeleri et/kıyma ile pişirebilir, kurubaklagil yemeklerinin yanında bol limonlu salata tercih edebilirsiniz." konularından bahsedildi.

 

Beslenme ve Diyet Uzmanı Öğretmen, veli ve öğrencilerden gelen soruları cevapladı. Seminer Noksel İlkokulu YouTube adresinden canlı yayınlandı. 17 Ocak 2021 günü saat 20.00'da yayınlanan seminerin kayıtlarını isteyenler Noksel İlkokulu'nun YouTube sayfasından izleyebilirler. 

 

Seminer sonunda İlçe Milli Eğitim Müdürü Sabri DOĞAN ve Okul Müdürü Öcal DANYERİ, katkılarından dolayı Beslenme ve Diyet Uzmanı Dila Nur AYDOĞAN'a; katılımlarından dolayı da tüm öğrenci, veli ve öğretmenlere teşekkür ettiler. 

 

24-01-202124-01-2021

Başpınar Mahallesi Şehit Savcı Mehmet Selim KİRAZ Caddesi No9 Hendek/SAKARYA - 0 264 614 60 64

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.